Bedwantsenbestrijding

Bel ons direct!

De bedwants

De bedwants was vroeger bekend als wandluis en dat is heel vreemd omdat het geen luis is. De bedwants is een klein insect van 5-6mm lengte ,  heeft 6 pootjes en een afgeplat lichaam. Ze hebben een roodbruin tot bruine kleur.

Ze stammen af van soorten met vleugels maar die hebben ze nu niet meer en wat daar nog van over is zijn 2 kleine “flapjes” achter het halsschild. De bedwants lijkt gestreept omdat er op zijn achterlijf verticale rijen haar aanwezig zijn.
Bedwantsen vliegen of springen niet maar lopen wel heel snel. Ze komen aan hun naam doordat ze doorgaans in en om bedden te vinden zijn.

Het belangrijkste voedingsmiddel van de bedwants is bloed van mens en dier. De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit die bestaat uit 2 buisjes. Met het eerste buisje zuigt hij het bloed op en met het andere buisje injecteert hij verdovende en anti stollende stoffen, waardoor je de prik niet voelt en het bloed minder snel stolt. De bedwants kan dan lekker doordrinken tot hij vol zit.

De bedwants eet meestal elke 5-7 dagen een bloedmaaltijd en komt alleen dan maar uit zijn schuilplaats. Meestal is dat in de nacht, ze lopen dan over het bed en bijten in de kant van het lichaam dat het bed raakt. Ze drinken dan 5-10 minuten en als ze vol zitten gaan ze terug naar hun schuilplaats.

Je herkent een beet van de bedwants het beste doordat het vaak 3 of meer beten op een rijtje zijn. Iedereen reageert anders op een beet, de een heeft er totaal geen last van en de ander krijgt een allergische reactie of heeft allemaal rode bulten. De wondjes genezen snel maar de rode vlekjes blijven nog een paar weken zichtbaar.

De bedwants kan geen ziekten overbrengen en ze hebben een voorkeur voor het prikken in de benen. Door het afgeplatte lichaam kunnen ze in de smalste spleten komen zoals de plooien in het beddengoed. Ze worden aangetrokken door lichaamswarmte en uitgeademde CO2 en bepaalde geurstoffen.

De bevruchting

De bevruchting vindt op een vreemde manier plaats omdat het mannetje geen gebruik maakt van een vrouwelijk geslachtsorgaan. Hij boort gewoon een gat in een vrouwtje en geeft dan zijn zaad af.

Het bevruchte vrouwtje legt dan 18 weken lang 5 tot 8 eitjes per dag die na 4 tot 12 dagen uitkomen . De kleine bedwantsen worden ook wel nimfen genoemd. Deze nimfen zijn dan weer na 5 bloedmaaltijden volwassen. In ongeveer 6-8 weken kan de bedwants geslachtsrijp zijn. Een volwassen bedwants kan 6 – 12 maanden leven en kunnen een hele poos zonder eten.

Bedwantsen zijn heel lastig te vinden. Je vind dan wel uitwerpselen, eieren of eierschalen in spleten of kieren in de omgeving van een bed maar om echt de bedwants zelf te vinden zijn gespecialiseerde mensen nodig.

Het leek erop dat door het gebruik van DDT de bedwants verdwenen was maar het ziet er de laatste jaren erg naar uit dat hij weer terug is. Sinds 2007 zijn er in hotels in Amsterdam bijvoorbeeld weer regelmatig problemen mee.

Als u donkere of zwarte plekken ontdekt aan de zoom van een matras is de kans groot dat u te maken met een plaag van bedwantsen.

Omdat bedwantsen van warmte houden kruipen ze ook regelmatig in koffers met kleding die u onder het bed hebt geschoven als u gewoon op doorreis, op vakantie of op zakenreis bent. Gaat u dan weer terug naar huis dan reist de bedwants mee en heeft u het probleem thuis. Mensen die veel op reis zijn hebben dus de meeste kans op bedwants problemen.

Het is verstandig om voordat je op reis gaat de reviews van je slaapaccommodatie goed te lezen. Zijn er klachten over bedwantsen ga er dan niet naartoe.

Als je in het buitenland bent en je komt op je kamer zet dan je koffer met kleding in de badkamer neer daar zitten amper bedwantsen. Controleer daarna je bed goed met een zaklamp en zo mogelijk een loep of er rode of zwarte vlekjes zitten.
Controleer de naden van je matras op hele kleine bruine beestjes of witte eitjes. Zie je wat meld dit dan meteen, zie je niks hou dan toch goed je spullen in de gaten en let op of er beten zijn.

Vandaag nog ongedierte laten bestrijden?