Boktorbestrijding

Bel ons direct!

De boktor

De huisboktor is de belangrijkste boktor die hout binnenshuis aantast. De vrouwtjes zijn ongeveer 20-25 mm lang en de mannetjes 9-16mm. Het halsschild is wit behaard en gewelfd en er zitten twee zwarte knobbeltjes op.

Hun kleur is donkerbruin tot zwart en de voelhorens zijn dun en draadvormig. De larven van de huisboktor hebben zich goed ingesteld op een leven in oud en droog naaldhout.

De volwassen boktor zie je haast nooit. Ze komen in de warmste periode van de zomer tevoorschijn (de uitvlieg periode). Er wordt dan gepaard en na 2-3 dagen leggen de vrouwtjes hun eitjes diep in het hout.

Vaak is dit op zolders omdat het daar het warmst is en er worden dan wel 200-330 eitjes gelegd. Snel na de paring en het leggen van de eitjes gaan het mannetje en het vrouwtje dood.

Na een paar weken komen de eitjes uit en de larven zitten dan jarenlang binnenin het hout te knagen. Voor de ontwikkeling van de larven is het belangrijk wat de temperatuur is, de soort hout en of er genoeg voedsel in het hout zit. De kortste periode is ongeveer 3 jaar maar het kan ook 10 jaar duren voor ze volwassen zijn en zich verpoppen.

Eerst knagen de larven dan een uitvlieg opening en na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg naar buiten en begint de hele cyclus opnieuw. Aan het uitvlieg gat, het boorpoeder en de houtspaantjes is te zien dat het hout is aangetast.

Als je op een warme zomerdag op zolder staat en heel stil bent kan je misschien wel het raspende geluid horen van de grote knagende larven.

Omdat de volwassen boktor minstens 25 graden nodig heeft om actief te worden kunnen ze zich niet vaak op eigen kracht verspreiden, uitvliegen en dus andere gebouwen aantasten. Ze krijgen hierbij onbedoeld hulp van de mens.
Het kan dat het hout al bij de houthandelaar is aangetast.
Sloophout kan ook al vol zitten met boktorren.
Als er houten meubels of kisten op een aangetaste zolder stonden en je verhuist deze naar een andere plek dan verhuizen de boktorren gezellig mee.

Soms vind je ook boktorren in hout buitenshuis waar het dan direct door de zon wordt warm gehouden. De schade van de boktorren is enorm omdat het aangetaste hout vol zit met ovaalvormige gangetjes.

Voor een goede bestrijding van de boktorren is echt een specialist nodig.

Vandaag nog ongedierte laten bestrijden?