Rattenbestrijding

Bel ons direct!

Bestrijding van de rat

Allereerst zal MdB ongediertebestrijding een grondige inspectie uitvoeren. Hierin komt dan aan het licht hoe groot het probleem is en waarom er een probleem is.

Is er een probleem met het riool? Dit dient opgelost te worden door een loodgieter, let wel dat er hierbij vaak overlast kan zijn van mot muggen.

Zijn er doorvoer openingen? Dit kan MdB ongediertebestrijding voor u in kaart brengen en u vertellen wat er gedaan dient te worden.

Zijn er problemen met een slechte afval regulatie in de buurt? Hiervoor kunt u in veel gevallen contact opnemen met de gemeente, afval diensten etc.

Naar aanleiding van de inspectie wordt er eerst een behandel plan opgesteld. Hierbij zal in veel gevallen begonnen worden met het afvangen/bestrijden van de ratten.

Nadat de aanwezige van ratten is afgenomen of helemaal verdwenen is zal MdB ongediertebestrijding met u de mogelijkheden in kaart brengen om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe ratten het pand kunnen betreden.

Wij zullen tijdens de inspectie al waarnemen via waar de ratten naar binnen kunnen komen. Samen zorgen wij er dan voor dat deze zogeheten doorvoer openingen afgesloten worden voor de ratten met speciaal wering materiaal.

Wenst u een bezoek van een MdB ongediertebestrijder om enkel de wering mogelijkheden te bekijken? Dit kan. Want voorkomen is beter dan genezen en in veel gevallen nog goedkoper ook!

De bruine rat

De bruine rat is heel lang geleden vanuit Azië naar Europa gekomen via schepen. Het is een middelgroot knaagdier met een grijsbruine lange en stugge vacht en de buik is lichtgrijs. Hij heeft een korte, spitse snuit met lange snorharen en donkere ogen, de oortjes zijn klein en behaard. Het geluid wat hij maakt is piepen, grommen, knorren en krijsen.

De bruine rat is vooral ‘s nachts actief en hij is erg pienter, veranderingen in de omgeving heeft hij snel in de gaten dus een geplaatste val heeft hij ook snel gezien. Daarom is het ook zo moeilijk om ze te vangen.

De rat is een alleseter en neemt zijn voedsel meestal mee naar zijn schuilplaats om het daar op te eten. De rat wordt meestal niet ouder dan 12 maanden en vrouwtjes leven langer dan mannetjes. De rustplaats van buitenlevende ratten is een nest in holenstelsels in oevers, tussen stenen en bij bomen.

Binnenlevende ratten maken hun nesten onder vloeren, tussen de muren en in andere holle ruimtes.
De overlast van ratten neemt de laatste tijd enorm toe, of dit komt door de nieuwe regels over het gebruik van rattengif maakt voor de bestrijding niet uit er moeten meteen maatregelen genomen worden.

Het is heel belangrijk dat het zo snel mogelijk gemeld wordt want dan kan er een serieuze inspectie plaatsvinden om vast te stellen of het om één rat gaat of meerderen.
De bruine rat zit heel vaak in riolen maar is ook gewoon op straat te zien. Soms is er eentje op je werk te vinden, in je tuin of zelfs in je huis.

Ratten in riolen

Ratten in riolen leven van het water en van keukenafval wat wij wegspoelen. Aangezien er steeds meer wordt weggespoeld hebben de rioolratten genoeg te eten en daardoor is het leven daar best gezellig en worden er steeds meer kleine ratjes geboren.

De overlast voor ons begint eigenlijk pas als er een breuk in een riool ontstaat of als er werkzaamheden aan het riool zijn waardoor het openligt.

De ratten komen dan naar buiten en kunnen niet meer terug als alles weer dicht is.  Ze gaan dan op andere plekken op zoek naar voedsel en zo komen ze dus in de buitenwereld waardoor wij er last van krijgen.

Ratten op je werk

Ratten op je werk zijn een risico voor de gezondheid van de werknemers maar ze brengen door hun geknaag ook veel schade aan. Zodra iemand een rat signaleert moeten er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden. Het is voor het imago van het bedrijf niet goed omdat de rat met allerlei enge dingen in verband wordt gebracht. De aanwezigheid van ratten kan ook ontdekt worden door het ontdekken van ratten keutels.

Ratten zijn altijd op zoek naar voedsel en zullen dan ook verpakkingen van voedingsmiddelen kapot knagen. Ze knagen ook graag aan de aanwezige kabels om hun tanden goed te houden. Door hun geknaag kunnen de kabels ook stuk gaan wat vaak veel ellende geeft. Ook zorgen de ratten met hun urine en ontlasting voor veel stankoverlast.

Het is dus echt heel belangrijk om zo snel mogelijk een goede bestrijder in te schakelen die alles goed voor u kan bekijken en met de bestrijding kan beginnen.

Ook scholen, kinderdagverblijven en plaatsen waar ouderen verblijven kunnen met ratten te maken krijgen. Er wordt vaak op verschillende plaatsen gegeten en de voedselresten trekt de rat er snel naar toe. Vooral schoolpleinen en binnenplaatsen waar gegeten wordt zijn zeer aantrekkelijk voor ratten en niet te vergeten de buitenstaande afvalcontainer die niet goed sluit.

Er zijn hier natuurlijk veel gezondheidsrisico’s bij de kinderen en de ouderen maar het is natuurlijk ook niet fijn als bekend wordt dat er in je instelling ratten zijn.

Ratten op straat, in een park of in andere openbare ruimtes
Ratten op straat, in een park of in andere openbare ruimtes worden ook regelmatig gesignaleerd. Ze worden aangetrokken door zwerfafval en het voer wat de mensen neergooien voor eenden en andere vogels. U kunt de aanwezigheid van ratten op straat en in de openbare ruimtes het beste melden bij de plaatselijke gemeente omdat de bestrijding alleen kan gebeuren in opdracht van de gemeente.

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin zul je niet snel zien en als je er eentje ziet hoef je niet meteen in paniek te raken. Vaak is het een voorbijganger die op zoek is naar eten of een geschikte leefomgeving. De rat is in eerste instantie best schuw. Zie je hem vaker en wordt hij wat brutaler dan zou het best kunnen dat hij uw tuin als verblijfplaats heeft gekozen. Dit is het moment dat er iets gedaan moet worden voordat er meerdere ratten al aanwezig zijn of snel zullen komen. Natuurlijk kunt u zelf proberen de rat te verdrijven maar het is wel heel belangrijk dat u precies weet hoe u dat moet doen.

Zoals we bij ratten in openbare ruimtes al aangaven is het voeren van vogels heel aantrekkelijk voor de ratten. De restjes van deze voeding vinden ze erg lekker. Net als restjes kippenvoer en restjes konijnenvoer als u die toevallig in de tuin heeft.
U kunt dus zelf al een hoop doen om overlast van ratten te voorkomen en dat is zorgen dat restjes voeding zo snel mogelijk worden opgeruimd.

Ziet u geen rat maar heeft u wel het idee dat er eentje is doordat u een gat in de grond ontdekt dat op rattenhol lijkt maak dit gat dan niet dicht maar neem contact met ons op. Als u het gat dichtmaakt zal de rat een andere uitgang zoeken en zo nodig gaan knagen om een uitgang te creëren. Het is heel belangrijk dat er gekeken wordt of het gat van boven naar beneden of andersom gegraven is. Als het gat namelijk van onder naar boven gegraven is betekent dat er iets niet goed is onder het huis of bij het riool.
Dat moet dan uiteraard goed onderzocht worden en daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

Ratten in huis

Ratten in huis kunnen met hun ontlasting en speeksel ziektekiemen verspreiden en met hun knaagtanden flinke schade aanrichten. Ze zitten in en onder het huis omdat het daar veilig, warm en droog is en natuurlijk is er in een huis best wel voedsel te vinden. Buiten worden ze door allerlei andere dieren opgejaagd en ze gaan dan op zoek naar een veilige plek. Het bestrijden van een rat in huis is noodzakelijk maar heel lastig.

Ratten zijn heel atletisch en kunnen zich door hele kleine gaten en scheuren wurmen. Het is daarom erg lastig om de ingang en de voedingsplaats te vinden. U hoort de rat meestal op een heel andere plek. Voordat je ratten gaat bestrijden is het heel belangrijk dat je kennis hebt van de levenswijze van de rat.

Je moet het gedrag en de motivatie van de rat goed begrijpen zodat je op een betere en diervriendelijke manier met de bestrijding kunt beginnen. Ratten zijn erg pientere beestjes die alles in hun omgeving goed in de gaten houden. Ze hebben dus snel door als er iets veranderd, bijvoorbeeld het plaatsen van een rattenval.

Er moet dus goed onderzocht worden waar de rat precies zit en waar zijn eetplaats is. Met veel geduld en de juiste middelen is het mogelijk de rat te bestrijden.

Ben jij op zoek naar professionele rattenbestrijding? Wij zijn gevestigd in Muiderberg, maar zijn onder andere ook actief in de regio Almere, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Bussum, Ermelo, Harderwijk, Hilversum, Lelystad, Naarden, Nijkerk, Putten, Soest, Spakenburg, Weesp.

 

 

Vandaag nog ongedierte laten bestrijden?