Wespennest verwijderen

Bel ons direct!

Wespenbestrijding

In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn, dit is meestal het geval aan het eind van de zomer en begin van de herfst, dit omdat de wespen dan opzoek moeten naar alternatieve voedingsbronnen omdat de natuur rond die periode minder voeding heeft.

Doordat er minder voedsel in de natuur (hun natuurlijke habitat verdwijnt) is trekken de wespen vaak naar de mensen toe en zorgen dan voor overlast omdat hier altijd wel wat te halen valt.
Wespen worden rond deze tijd vaak ook agressiever omdat mensen allerlei capriolen uit halen om de wesp maar uit de buurt te krijgen.

Wespen maken hun nesten vroeg in het voorjaar, vaak in schuren en/of in de spouwmuur van de huizen welke ze betreden via openingen in het metselwerk. Ook maken ze vaak nesten op andere plaatsen zoals op zolders, in de grond of in bijvoorbeeld opberg boxen in de tuin.

Als een nest dichtbij wandelpaden zit kan deze vrij vroeg in het jaar al overlast opleveren

MdB Ongediertebestrijding zorgt dat u binnen 24uur na bellen al een bestrijding gehad hebt, wij werken in bijna alle gevallen met een wespenpoeder welke wij in de in en uitvlieg opening spuiten.

Omdat wij telescooplansen hebben kunnen wij vanaf de grond ook op grote hoogtes werken om zo het wespennest te bestrijden.

Als wespenbestrijder zijn onder andere actief in de regio Amsterdam, Amersfoort, Amstelveen, Almere, Hilversum, Lelystad, Naarden en Muiderberg.

Niet alleen wespenbestrijding

U kunt ons ook inschakelen voor andere soorten ongedierte. Zo zijn wij onder andere ook actief in de regio Almere, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Bussum, Ermelo, Harderwijk, Hilversum, Lelystad, Naarden, Nijkerk, Putten, Soest, Spakenburg, Weesp.

Kenmerken van wespen

De wespen die het meest in Nederland voorkomen zijn de Gewone Wesp en de Duitse Wesp. Ze lijken heel erg veel op elkaar wat uiterlijk betreft en ook hun levenscyclus is vrijwel hetzelfde. Deze wespen behoren tot de papier wespensoort omdat het lijkt of hun nesten van papier gemaakt zijn.

In Nederland zijn ze vooral bekend om hun zwart/gele kleuren en hun soms agressieve gedrag. Het zijn echter sociale wespen en deze naam hebben ze omdat ze in kolonies leven in hun nesten. Het wespennest van de Gewone Wesp is gelig tot rood/bruin en dat van de Duitse Wesp is grijs, dit komt omdat ze er ander materiaal voor gebruiken.

Hoe ontstaat een wespennest?

Het koninginnetje bouwt eerst een steel met het beschikbare materiaal en dan bouwt ze rond de steel een rij cellen (de babykamertjes). In elke cel legt ze dan een eitje waar na een poosje de larven uitkomen. Deze larven zijn de toekomstige werksters en die voedt ze met fijngekauwde insecten. De koningin gaat verder met het bouwen van de tweede verdieping met cellen en legt daarin ook haar eitjes. Ondertussen zijn de larven volwassen geworden en die nemen dan het werk van de koningin over. De koningin gaat dan verder met het leggen van haar eitjes en houdt wel de controle over haar nest. De openingen van het nest zitten aan de onderkant zodat de temperatuur aan de binnenkant vrijwel gelijk blijft.

De ontwikkelingscyclus van de wesp

Begin april gaat de jonge wespen koningin de basis bouwen van haar wespennest en legt daarin de eerste eitjes. Na 7-10 dagen komen er pootloze witte larven uit deze eitjes die zich na 1-2 weken gaan verpoppen. Deze larven worden gevoed door de koningin met fijngekauwde insecten die voor de nodige eiwitten zorgen.

Het verpop proces duurt ook ongeveer 1-2 weken en dan is de larve een volwassen wesp geworden. Het zijn allemaal onvruchtbare werksters die de taak hebben het nest verder af te bouwen en de koningin en de nieuwe larven te voeden en verzorgen. Dan komt een periode( juni/juli) dat de koningin onbevruchte eitjes legt waaruit de mannetjes wespen (de darren) komen. Ook legt ze bevruchte eitjes en daaruit komen dan de nieuwe koninginnetjes.

De darren en koninginnen larven verpoppen in juli en als ze volgroeid zijn verlaten ze het nest om te paren, vaak gebeurt dit met wespen uit andere kolonies. De darren sterven al snel en de koninginnetjes slaan het sperma op en gaan vervolgens een goede plek zoeken om te overwinteren. De jonge koningin hangt dan met haar kaken aan hout van een holle boom of in een gebouw. Ze blijft daar 6-7 maanden hangen (als ze niet wordt gevonden en opgegeten door een spin). In april gaan ze dan op zoek naar een goede plek om een eigen nest te gaan bouwen en begint alles weer opnieuw.

Waar dient een nest voor?
Een nest dient vooral als verblijfplaats voor de koningin en haar werksters en natuurlijk is het hele nest een grote kraamkamer. De werksters voeden de larven en de larven braken een zoete vloeistof uit die de werksters de energie geeft om weer te gaan jagen op insecten.

Het is overdag dan ook een komen en gaan bij een wespennest. ’s Nachts is het stil en slaapt de hele familie binnen in het nest.

Waar vind je wespennesten?

Wespennesten kan je eigenlijk overal aantreffen.

In en om het huis:

  • op zolder, bij de dakkapel, in de spouwmuur, in de slaapkamer en in de schoorsteen.
  • In de garage, in de schuur, of in een tuinhuisje, onder de carport, of onder de dakgoot.

Buitenshuis:

  • in een struik, heg, boom, boomstronk of in de grond.

Wespennesten in het openbaar groen zijn de verantwoording voor de gemeente.

Wespen leven van de nectar van bloemen, honingdauw van luizen en vruchtvlees en sap van rijpe vruchten.
Vooral de Gewone Wesp is dol op de zoete limonade die wij drinken en op onze zoete etenswaren. Ook vangen en eten ze andere geleedpotigen om aan de nodige eiwitten te komen. Eiwitten hebben ze in de eerste plaats nodig voor hun eigen lichaam en dan voor de voeding van de larven.

Doordat wespen vliegen en muggen eten zijn ze dus eigenlijk ook nuttig als insectenbestrijder. Vooral in de zomer en het najaar zorgen wespen voor overlast. Wespen zitten graag in de buurt van de mensen vanwege de zoetigheid die wij eten en drinken, en daar zit dan meteen ook het probleem.

Wespen zijn in principe niet gevaarlijk, het gevaarlijkste wat ze kunnen doen is mens en dier steken maar dit doen ze niet zomaar. De mens zit heerlijk te genieten van zijn zoete voedsel en de zoete drankjes en daar heeft de wesp ook veel interesse in. De wesp wil wat de mens heeft en de mens wil dit niet hebben en schrikt ook van de wesp. Er worden dan slaande bewegingen en dergelijke gemaakt en daar schrikt de wesp dan weer van en deelt een steek uit.

De steek is pijnlijk en je kan ook een brandende pijn voelen. De plek wordt rood en gaat opzwellen en gaat daarna vaak jeuken. Als je door meerdere wespen tegelijk wordt gestoken of een allergische reactie krijgt is de pijn enorm. Je kan dan ook in shock raken en in het ergste geval zelfs overlijden.

Het is ook heel gevaarlijk als een wesp in de tong, mond of hals steekt. Dan kan bij iedereen de tong of de keel zodanig opzwellen dat de luchtweg wordt afgesloten en er onmiddellijk medische hulp nodig is.

Het is in het wespenseizoen heel belangrijk om goed op je huisdier te letten. Honden en katten zijn heel belangrijk omdat ze alles wat bewegen heel interessant vinden en er mee willen spelen. De wespen schrikken hiervan en gaan steken, dit gebeurt meestal in de vacht maar soms ook in de bek, keel of neus van je huisdier. Je hoeft dan niet meteen in paniek te raken maar let er wel goed op dat het niet gaat opzwellen.
Als je huisdier ademhalingsproblemen krijgt ga dan meteen naar de dierenarts. Het gebeurt haast nooit maar ook je huisdier kan een allergische reactie krijgen op het gif wat ingespoten is Het dier wordt dan sloom en kan in coma raken. Een bezoek aan de dierenarts is dan echt onvermijdelijk want het is dan een spoedgeval.

Vandaag nog ongedierte laten bestrijden?