Houtwormbestrijding

Bel ons direct!

De gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever komt aan de naam worm door de vorm van de larven. De naam hout komt omdat je hem altijd op hout vindt en hij graag hout eet.

Ze zijn vaak actief in de zomermaanden omdat ze zich dan uit het aangetaste hout naar buiten hebben geknaagd.
Je kunt dan ook bergjes boorpoeder vinden.

De kevers worden vaak voor kleine vliegen aangezien en worden slechts enkele weken oud. Na het uitvliegen paren ze en dan leggen de vrouwtjes hun witachtige eitjes in naden en kieren van het hout maar ook in oude uitvlieg gaatjes. Na 3 tot 4 dagen komen de kleine larven uit de eitjes en knagen zich in het hout naar binnen.

Het onverteerbare geknaagde hout laten ze in de gangetjes achter en dit zijn kleine langwerpige bolletjes. Hoe groter de larve wordt hoe groter ook het gangetje wordt. De ontwikkeling van de larve duurt 2 tot 3 jaar en soms ook langer. Dit is afhankelijk van de soort hout en de temperatuur en het vochtgehalte van het hout.

Hoe vochtiger hoe beter maar ook weer niet te nat. Je ziet de meeste aantastingen dan ook in het hout van keukens,  kelders, schuren en stallen.

Uiteindelijk komt de larve er als kevertje uit, vliegt uit en dan begint het hele proces overnieuw. De volwassen gewone houtkever wordt tussen de 2.5 en 5 mm groot. Hij is donkerbruin van kleur en het dekschild op zijn rug heeft kleine putjes.

De gangen van deze houtworm zijn haast niet te zien, het enige dat opvalt zijn de kleine hoopjes zaagsel die onder het hout liggen. De houtworm is nooit alleen daarom zijn er ook altijd heel veel kleine gangetjes.

De grote houtwormkever

De grote houtwormkever wordt ook wel doodskloppertje of bonte knaagkever genoemd.

De larven ontwikkelen zich het liefst in eikenhout maar soms ook in andere loofhout soorten. De volwassen grote houtworm kever is donkerbruin met geelachtige spikkels en behaard. Ook deze houtwormkever komt aan de naam worm door de vorm van de larven en hout komt omdat je hem altijd op hout vindt en hij graag hout eet.

Als we bij het begin van het leven van de houtwormkever beginnen dan paren de mannetjes en vrouwtjes in het voorjaar als de kever uitvliegt. Dit is niet altijd buiten het hout maar ook in een zogenaamde kraamkamer.

Daarna gaat het vrouwtje 40 tot 60 eitjes leggen op ruw hout, in spleetjes en oude uitvliegopeningen. De totale ontwikkeling van ei tot kever duurt ongeveer 3 jaar. De groei van de larven hangt af van de aanwezigheid van houtrot verwekkende schimmels die in het hout zitten.

Vanuit de kraamkamer boren de larven zich een weg door het hout naar buiten De grote houtwormkever leeft ongeveer 8 maanden in en 2 maanden buiten het hout. Buiten het hout betekent in dit geval in holle ruimtes van het hout.

Ze blijven tot het volgend voorjaar in het hout en komen in april /mei tevoorschijn. In warme gebouwen kan dit al eerder zijn. Ze verlaten het hout door zelf geknaagde uitvliegopeningen die vaak vlak bij elkaar zitten omdat ze met zovelen zijn.

Vandaag nog ongedierte laten bestrijden?